zavod za skolstvo-02-01
Još jedna sedmica februara protekla je u znaku profesionalnog razvoja!
Realizacija akreditovanih programa obuke nastavnika.

Prethodne sedmice, u organizaciji Zavoda za školstvo, realizovano je nekoliko programa obuke za stručno usavršavanje nastavnika.

Program obuke: „Ocjenjivanje u funkciji razvoja učenika i unapređivanja nastave i učenja u školi“, (9. februara 2024. godine, JU OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša”, Budva).
Voditelji obuke: mr Zoran Lalović i Radoje Novović.
Cilj: shvatanje važnosti da ocjenjivanje treba da bude u funkciji razvoja učenika/ca, da ih motiviše, podstiče da uče, kao i u funkciji unapređenja nastave, da na osnovu prikupljenih podataka u procesu ocjenjivanja nastavnik/ca donosi racionalne odluke o unapređenju vlastite nastavne prakse i učenja u školi.
Ciljna grupa: pedagozi osnovnih škola.
Organizator: Radoje Novović.
Program obuke: „﮵Škola kao resurs za prevenciju i suzbijanje govora mržnje, radikalizma i nasilnog ekstremizma” (Kat. br. 122, PO 4, 12. februara 2024. godine, Zavod za školstvo).
Voditeljke: Katarina Vučinić Marković i Lidija Brnović.
Cilj: sticanje kompetencija potrebnih za kreiranje sveubuhvatnih i održivih programa u cilju prevencije i suzbijanja govora mržnje, radikalizma i nasilnog ekstremizma.
Ciljna grupa: nastavnici osnovnih i srednjih škola, vaspitači u domovima.
Organizatorka: mr Jasmina Đorđević.

Program obuke: „Medijska pismenost kao ključna kompetencija u obrazovanju” (Kat. br. 258, PO 9, 12. i 13. februara 2024. godina, Zavod za školstvo).
Voditelji: Svetlana Jovetić Koprivica i Miroslav Minić.
Cilj: program obuke obuhvata sticanje znanja iz oblasti medijske pismenosti, vještine dekonstruisanja medijskih poruka, pružanje najznačajnijih informacija i alata za provjeru istinitosti medijskih sadržaja.
Ciljna grupa: nastavnici stranih jezika osnovnih škola.
Organizatorka: Ljiljana Ivanović.
Program obuke: „Prevencija nasilja i zlostavljanja djece u virtuelnom svijetu” (Kar.br.118, PO 2b, 14. februara 2024. godine, Zavod za školstvo).
Voditeljke: Biljana Krivokapić i Milica Pušonjić.
Cilj: obučiti učitelje, nastavnike i stručne saradnike da prepoznaju i spriječe potencijalne prijetnje i posljedice tih prijetnji za djecu na internetu, kao i da prenesu stečena znanja koja se odnose na bezbjednost djece i mladih na internetu.
Ciljna grupa: nastavnici osnovnih i srednjih škola.
Organizatorka: Ljiljana Ivanović.

Program obuke: „Metode aktivnog učenja i poučavanja u nastavi istorije i geografije” (Kat. br. 69, PO 2b, 15. februara 2024. godine, Zavod za školstvo).
Voditeljke: Snježana Bošković i Biljana Mićković.
Cilj: unapređivanje kompetencija nastavnika za primjenu metoda učenja i poučavanja u nastavi istorije i geografije.
Ciljna grupa: nastavnici istorije i geografije osnovnih i srednjih škola, nastavnici razredne nastave, pomoćnici direktora, direktori.
Organizatorka: mr Ljiljana Subotić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *