zavod za skolstvo-02-01
REALIZOVANJE  PROGRAMA STRUČNOG USAVRŠAVANJE

1.Ko prijavljuje zaposlene u ustanovi za pohađanje seminara?

ODGOVOR:

Zaposlene  za obuku koju organizuje Zavod za školstvo prijavljuje isključivo koordinator za PRNŠ/V ili član uprave ustanova sa službenog mejla.

Za obuke koje ne organizuje Zavod Zavod za školstvo zaposleni  se može prijaviti samostalno,  nije potrebno da to radi koordinator za PRNŠ/V. U tom slučaju koordinator za PRNŠ/V mora  imati   informaciju  iz razloga što  on/ona vodi proces profesionalnog razvoja na nivou škole zajedno sa Timom za PRNŠ. Ukoliko koordinator za PRNŠ/V nema informaciju, nije u mogućnosti da valjano vodi evidenciju o stručnom usavršavanju zaposlenih.

Takođe, ustanova može sama naručiti program stručnog usavršavanja iz Kataloga za čitav kolektiv  i u tom slučaju sa koordinatorom programa iz Kataloga dogovara način realizacije.

 

2.Koje su obaveze učesnika seminara nakon njegovog održavanja?

 

ODGOVOR:

Učesnici seminara su u obavezi da realizuju aktivnosti profesionalnog razvoja  nakon održanog seminara kroz koje primjenjuju stečena znanja i vještine. Prva aktivnost je prezentacija seminara kolegama u ustanovi za koje je tema seminara relevantna. Druga aktivnost podrazumijeva konkretnu primjenu naučenog i može biti realizacija časa ili neka druga aktivnost koja se dogovori na seminaru kao sprovođenje ankete, organizovanje određene aktivnosti i slično. Informacija o realizovanim aktivnostima se dostavlja organizatoru seminara u vidu izvještaja na relevantom obrascu.

 

Učesnici seminara koji nijesu u radnom odnosu dogovaraju sa realizatorima seminara koju vrstu aktivnosti profesionalnog razvoja mogu realizovati, a to može biti priprema za čas, kratki esej o određenom aspektu teme seminara i slično.

 

3. Ko popunjava i dostavlja izvještaj o realizovanim aktivnostima profesionalnog razvoja nakon održanog seminara?

ODGOVOR:

Izvještaj popunjava, potpisuje i zavodi u arhivi ustanove koordinator za PRNŠ/V. Izvještaj može dostaviti koordinator za PRNŠ/V ili uprava škole.

 

 

4. Kako popuniti obrazac Izvještaj o realizovanim aktivnostima profesionalnog razvoja nakon održanog seminara?

ODGOVOR:

U  rubrici Aktivnosti profesionalnog razvoja potrebno je navesti koje aktivnosti profesionalnog razvoja je učesnik seminara realizovao u svojoj školi/ustanovi nakon održanog seminra. Prva aktinost je uvijek prezentacija seminara članovima kolektiva  škole/ustanove za koje je pohađani seminar relevantan. Druga aktivnost se definiše na samom seminaru i najčešće je  realizovan čas/aktivnost u i tom slučaju se kao prilog dostavlja priprema. Za neke druge aktivnosti  kao što su ankete, protokoli, incijative i slično dostavlja se relevantan dokument koji predstavlja tu aktivnost.

U rubrici Vrijeme realizacije potrebno je navesti kada su aktivnosti profesionalnog razvoja u školi/ustanovi realizovane.

U rubrici Učesnici potrebno je naveski ko je sve učestvovao u realizaciji pomenutih aktivnosti profesionalnog razvoja kao npr. nastavnici imenom i prezimenom, stručni saradnici, učenici određenog odjeljenja i slično.

U rubrici Zapažanja o realizaciji potrebno je ukratko komentarisati gore navedene aktivnosti profesionalnog razvoja koje su realizovane u školi/ustanovi.

5. Da li učesnik  seminara plaća učešće na seminaru?

ODGOVOR:

Seminari koje organizuje Zavod za školstvo su besplatni.

Ukoliko organizator seminara nije Zavod za školstvo učesnici seminara plaćaju učešće na seminaru shodno cijeni koja je navedena u važećem Katalogu programa stručnog usavršavanja, u rezimeu programa obuke.

 

6. Da li nastavnici srednjih stručnih škola mogu pohađati programe stručnog usavršavanja koji se nalaze u Katalogu programa stručnog usavršavanja Zavoda za školstvo?

ODGOVOR:

Nastavnici koji izvode nastavu opšteobrazovnih programa u stručnim školama mogu pohađati programe stručnog usavršavanja koji se nalaze u Katalogu programa stručnog usavršavanja Zavoda za školstvo

7. Koji programe stručnog usavršavanja se mogu pohađati?

ODGOVOR:

U rezimeu svakog programa stručnog usavršavanja koji se nalazi u Katalogu data je informacija o ciljnoj grupi kojoj  je taj program namijenje.