zavod za skolstvo-02-01
MENTORSTVO – priručnik za nastavnike

Za nastavnike mentore pripremljem je odgovarajući priručnik čije su autorke: dr Dušanka Popović, mr Ljiljana Subotić, dr Snežana Grbović, Ljubica Bulatović, Nataša Gazivoda, Nađa Luteršek i dr Biljana Maslovarić.

 

Izradu ovog Priručnika podržalo je mišljenje nastavnika mentora koji su, u okviru već pomenutog istraživanja mentorskog procesa, na pitanje: koja vrsta pomoći bi im, u ovom poslu, bila potrebna i efikasna, odgovorili na sljedeći način: obuka 61,9%; priručnik 33,33%; razmjena iskustava 4,76%.

 

Prilikom izade Priručnika posebno su bila važna iskustva naših mentora i pripravnika stečena tokom mentorskog procesa, lična iskustva autorki (kao članova komisije za polaganje stručnog ispita), kao i veliko i dugogodišnje iskustvo razvijenih obrazovnih sistema Evrope i cijelog svijeta. Sve navedeno objedinile su na, kako navode, najbolji mogući način, a praksa će pokazati kako to može biti još efikasnije i još bolje.

 

Predstavljamo izvode iz recenzija doc. dr Saše Milića i doc. dr Tatjane Novović, profesora pedagoške grupe predmeta na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

 

Doc. dr Saša Milić, Filozofski fakultet, Nikšić

... Analizirajući tekst ovog priručnika stiče se dojam da je iskusni autorski tim obuhvatio sve zaista bitne elemente mentorskog rada, od definisanja samog pojma mentorstva, preko uloga mentora i specifičnosti mentorskog ciklusa, pa sve do konkretnih elemenata mentorskog odnosa koji podrazumijevaju interpersonalnu komunikaciju, ospervaciju nastavnog časa i kreiranje profesionalnog portfolija nastavnika. Uvjereni smo da će ova stručna publikacija u značajnoj mjeri trasirati put rada mentora i, što je posebno važno, pomoći u osposobljavanju nastavnika početnika za kvalitetnu realizaciju vaspitno-obrazovnog procesa na različitim nivoima obrazovnog sistema. Kvalitet publikacije nalazimo i u mnoštvu savremenih i funkcionalnih znanja koje nudi, kao i u brojnim konkretnim primjerima i savjetima kako na najbolji mogući način realizovati zadatak povjeren mentoru. Adekvatna primjena mentorskih strategija i principa iznesenih u ovoj publikaciji sigurno će podstaći prevazilaženje jaza između teorije i prakse i pružiti nezamjenljivu vrijednost iskustva. Koliki je značaj kvalitetnog mentorskog rada govori i činjenica da je obrazovanje jedan od rijetkih poslova u kojem se od samog početka očekuje puna odgovornost za obavljeni posao. A tu punu odgovornost nastavnik početnik može ispuniti samo uz značajnu, ciljanu i stručnu podršku mentora. Dodatnu vrijednost ove publikacije vidimo i u činjenici da su u pedagoškoj literaturi u Crnoj Gori, kao i u zemljama regiona, rijetki naslovi koji se bave problematikom mentorstva.  

 

Doc. dr Tatjana Novović, Filozofski fakultet, Nikšić

...Priručnik o ključnim aspektima mentorskog rada autorskog tima Zavoda za školstvo, predstavlja sveobuhvatan, kompleksan stručni pregled svih etapa uvođenja i nedirektivnog usmjeravanja nastavnika u procesu profesionalnog razvoja i napredovanja, putem otvaranja prilika za promišljanje, istraživanje i kreiranje vlastite prakse.

Autorski tim detaljno razmatra kompleksnost i višedimenzionalnost mentorskih uloga (savjetovanje, sarađivanje, vođenje), prednosti i izazove, nudeći konkretne metodske strategije u cilju obezbjeđivanja podrške nastavnicima početnicima na putu njihovoga profesionalnog napredovanja. Zauzimanjem uloga savjetnika, saradnika i voditelja u svome radu, mentor pruža upravo onu vrstu podrške koja je nastavniku u tom trenutku potrebna.

Aktivnosti za unapređenje uspješnosti mentorskog procesa predstavljaju skup različitih postupaka projektovanih s ciljem osnaživanja kvaliteta komunikacije između nastavnika početnika i mentora.

Konačno, predloženi Priručnik o mentorstvu, autorskog tima Zavoda za školstvo, predstavlja funkcionalno oblikovan, stručno i metodološki cjelishodno strukturiran tekst korisnih uputstava za rad budućih mentora i nastavnika, te dalje unapređivanje cjelokupne vaspitno-obrazovne prakse i kompetentnu primjenu projektovanih reformskih ciljeva.

Priručnik možete preuzeti na link-u.

Osim priručnika, urađen je i program obuke namijenjen nastavnicima mentorima. Autorke programa su mr Ljiljana Subotić i dr Dušanka Popović. Cilj realizacije programa jeste unaprijediti znanja i vještine potrebne nastavnicima koji su mentori nastavnicima pripravnicima.

 

Program obuke traje tri dana i obuhvata sljedeće teme: Teorije učenja, Nastava i nastavnik, Kako učeodrasli, Mentorstvo, Znanja i vještine mentora, Uloge mentora, Od nastavnika početnika do nastavnika eksperta, Profesionalni razvoj nastavnika, Verbalna i neverbalna komunikacija, Opservacija, Profesionalni portfolio, Program rada mentora, Rješavanje konfliktnih situacija i Pravilnici o pripravničkom stažu.

 

Program će se realizovati tokom tri jednodnevna seminara. Između seminara nastavnici će imati priliku da stečena znanja primjenjuju i, nakon toga, razmjenjuju iskustva sa kolegama.