zavod za skolstvo-02-01
SAVJETOVANJA – SNAŽAN DOPRINOS PRNŠ-u

Osiguranje kvalitetnog obrazovanja koje treba funkcionalno da odgovori na potrebe i interesovanja pojedinca u savremenom društvu, posljednjih godina neizostavno obuhvata i pitanje obrazovanja i profesionalnog razvoja nastavnika. Profesionalni razvoj i stalno osavremenjavanje znanja i vještina potrebnih za uspješnu realizaciju nastavne prakse zaživio je u našim školama, najviše zahvaljujući PRNŠ sistemu, koji je, tokom prethodne dvije godine uveden u sve vrtiće, osnovne škole i gimnzije u Crnoj Gori. PRNŠ sistem nastavnicima omogućava organizovano uključivanje u aktivnosti profesionalnog razvoja u samoj školi – u skladu sa ličnim potrebama, potrebama škole kao organizacije u kojoj nastavnik radi, ali i potrebama učenika koje nastavnici podučavaju.

 

Sistem profesionalnog razvoja nastavnika formiran je kako bi se svim nastavnicima pružila mogućnost da se kontinuirano profesionalno usavršavaju, unapređujući proces podučavanja učenika i kvalitet učeničkih znanja. Polazeći od pretpostavke da nastavnici imaju ključnu ulogu u vaspitanju i obrazovanju mladih, kao i u primjeni planiranih promjena, to oni mogu i da doprinesu razvoju obrazovnog sistema čiji prozivod će biti obrazovani pojedinci koji posjeduju znaja i vještine neophodne za život u savremenom društvu.

 

Da bi dostigao i sačuvao aktuelnost u sve tri dimenzije nastavničke kompetencije (profesionalna dimenzija, pedagoško-didaktičko-metodička dimenzija i radna dimenzija), nastavnik ne može izbjeći stalno učenje i osavremenjavanje sopstvene prakse.

 

Kako bi obezbijedili podršku sistemu profesionalnog razvoja na nivou škole (PRNŠ), u Zavodu za školstvo, još prilikom formiranja tog sistema, imenovali smo savjetnike iz Odsjeka za KPR za nacionalne koordinatore za određeni broj škola i vrtića. Poslovi i zadaci nacionalnog koordinatora za profesionalni razvoj jesu da analizira izvještaj o profesionalnom razvoju koji škola dostavlja nakon samoevaluacije procesa, kontinuirano pruža podršku školama za koje je zadužen (posjećuje školu u cilju pružanja podrške i pomoći u daljem planiranju i realizaciji profesionalnog razvoja), piše izvještaj o profesionalnom razvoju škole za protekli period i formira i dopunjava portfolio o profesionalnom razvoju škola za koje je zadužen.

 

Jedan od načina pružanja pomoći i podrške jesu savjetovanja namijenjena PRNŠ koordinatorima i timovima za PRNŠ. Tokom tih savjetovanja raspravlja se o aktuelnim temama, primjerima dobre prakse iz škola, ali i teškoćama na koje se prilikom planiranja i u realizaciji planova, nailazi. Odsjek za KPR je u prvoj polovini godine (januar – jun 2010) realizovao 26 regionalnih savjetovanja za PRNŠ timove iz D i E škola, a u drugoj polovini godine isto toliko, za A, B i C grupe škola i djelimično D i E.

 

Tema savjetovanja u periodu septembar-decembar 2010. godine bila je samoevaluacija PRNŠ sistema nakon dvogodišnje primjene u A, B i C školama i izvještaji o realizaciji u D i E školama, diskusija o aktuelnim pitanjima i razmjena informacija u oblasti profesionalnog razvoja nastavnika. Koordinatori iz škola predstavili su najzanimljivije aktivnosti koje su realizovali u proteklom periodu. Među njima se najviše ističu ogledni i ugledni časovi, zatim okrugli stolovi na odabrane teme, prezentacije i radionice u organizaciji nastavnika iz škole. Timovi su istakli posebnu zainteresovanost nastavnika za uključivanje u aktivnosti profesionalnog razvoja, formiranje i dopunjavaje profesionalnog portfolija, prenošenje sopstvenog iskustva kolegama i sl.

 

U školama su posebno aktivni ICT koordinatori koji svoje kolege obučavaju za korišćenje IC tehnologije u pripremanju i realizaciji nastave.

 

Zanimljivo je iskustvo barskih škola koje su na nivou svoje opštine formirale tim za profesionalni razvoj, kako bi lakše realizovali pojedine aktivnosti iz ove oblasti, te razmjenjivali mišljenja, ideje i primjere dobre prakse. Tim je formiran početkom februara 2010. godine i čine ga koordinatori za PRNŠ iz pojedinih škola. U organizaciji ovog tima do sada su relazovana dva okrugla stola: u OŠ „Blažo Jokov Orlandić“ na temu Ocjenjivanje od ideje do prakse (učestvovalo 25 nastavnika) i u OŠ „Srbija“ na temu Značaj planiranja u školskoj praksi, koji je takođe naišao na značajno interesovanje nastavnika. Izlagali su nastavnici-praktičari.

 

Sve škole su dobile Katalog programa stručnog usavršavanja nastavnika za školsku 2010/11. godinu, kao i časopis Profesionalni razvoj nastavnika u Crnoj Gori br. 5. Razmatrane su mogućnosti korišćenja Kataloga i uvođenja novih opcija u smislu direktne ponude konkretnog seminara od strane autora i koordinatora programa obuke, kako bi nastavnici mogli pojedinačno da se odlučuju za neke od njih. Naime, konstatovano je da se jedan broj nastavnika brojem pohađanih programa obuke izdvojio u sredini u kojoj radi, te da bi željeli da se usavršavaju u skladu sa ličnim potrebama i da im to treba omogućiti.

 

Na osnovu analize procesa, koordinatori tvrde da se većina nastavnika u njihovim školama uključila u aktivnosti profesionalnog razvoja. Oni koji se ne uključuju najčešeće pripadaju grupi sa višegodišnjim stažom, što je za očekivati.

Kako bi naši susreti sa predstavnicima škola bili što efikasniji, zamolili smo koordinatore i članove timova da popune anketni list koji se sastojao od pitanja kojima se od njih tražilo da procijene koliko je ovakva vrsta savjetovanja za njih korisna, da svoje mišljenje obrazlože, da identifikuju, za njih, posebno korisne aktivnosti na savjetovanju, kao i da daju predloge za sljedeće sastanke i savjetovanja. Kao korisna, savjetovanja procjenjuje 37% koordinatora i članova timova, a kao veoma korisna 63%. Kao razloge za ovakvu procjenu navode: mogućnosti razmjene iskustava, upoređivanja svoje škole u toj oblasti sa drugim školama, bolju i češću saradnju među timovima za PRNŠ i samim tim bolju realizaciju predviđenih aktivnosti; prepoznaju se obrazovni problemi i načini njihovog rješavanja; dodatna motivaciju za rad i nove ideje; povezivanje sa koordinatorima iz drugih škola i započinjanje saradnje na realizaciji aktivnosti PRNŠ-a; doprinose kontinuiranom i planskom ličnom profesionalnom razvoju; čuju se značajne i zanimljive informacije o rezultatima PRNŠ-a koji su postignuti u „malim“ školama; podstiču se ambicije koordinatora, motivišu za dalje aktivnosti, dobijaju nove ideje, obavezuju; podstiče se optimizam u ostvarenje PRNŠ-a; dobijaju se ideje za  dalje planiranje aktivnosti PRNŠ-a; prilika da se čuje nešto novo; intezivnije implementiranje PRNŠ-a; omogućava praćenje trendova na polju porfesionalnog razvoja nastavnika u okruženju i šire; susret sa kolegama iz struke; upoznavanje sa primjerima dobre prakse u realizaciji PRNŠ; informacije kojima se mogu otkloniti nedoumice vezane za PRNŠ, kao i o aktuelnim dešavanjima i zahtjevima u obrazovanju.

Koordinatori iz škola predlažu sljedeće: na savjetovanja pozvati i direktore škola kako bi dali veću podršku aktivnostima PRNŠ-a; češća savjetovanja sa manjim grupama; omogućiti prezentaciju realizacije aktivnosti PRNŠ-a iz svih škola i iznošenje sopstvenog iskustva rada u timu na nivou PRNŠ-a; nastaviti sa ovakvim načinom rada i davanjem stručnih uputstava. 

 

Profesionalni razvoj u školi odvija se kroz horizontalno učenje (nastavnici uče jedni od drugih) i podrazumijeva različite vidove organizovanog i planiranog prenošenja znanja ili razmjene profesio¬nalnih iskustava unutar škole ili između škola. Istraživanja prakse pokazuju da se najbolji rezultati, što se tiče profesionalnog razvoja, postižu primjenom različitih vidova horizontalnog učenja.

 

Za realizaciju horizontalnog učenja važan je timski rad. Ovakav način rada doprinosi boljem ostvarivanju profesionalnog razvoja zaposlenih u ustanovi, pod uslovom da se odvija po principima koji obezbjeđuju uzajamnu usaglašenost i produktivnost. Timski rad daje mogućnosti stvaranja i razvijanja novih ideja, kao i znatno veću efikasnost u odnosu na rad pojedinca. I najproduktivnijem pojedincu potrebno je mnogo više vremena nego jednom usaglašenom timu.

 

Timski rad je način na koji se ostvaruju mnogi oblici učenja i razvijaju uspješni pristupi koji se grade na bogatstvu i raznovrsnosti znanja, mišljenja i pogleda.

 

Aktivnosti koje slijede jesu, u stvari, načini kroz koje se ostvaruje horizontalno učenje u školi kao organizaciji koja uči.

 

1.       Sakupljanje i razmatranje informacija o mogućnostima profesionalnog razvoja na nacionalnom nivou:

-                    informacije o stručnoj literaturi,

-         informacije o seminarima i drugim aktivnostima profesionalnog razvoja u kojima nastavnici mogu da učestvuju,

-                    informacija o akreditovanim programima stručnog usavršavanja nastavnika (Katalog programa stručnog usavršavanja),

-                    povezivanje škola, razmjena iskustava sa drugim školama,

-                    informacije o tome šta pojedine NVO i međunarodne organizacije planiraju za određeni period.

 

2.       Savjeti/podrška nastavnicima na zahtjev ili na osnovu opservacija u školi. To može da obuhvata:

-                    savjete i mentorstvo nastavniku pripravniku,

-                    savjete nastavnicima o različitim vrstama profesionalnog samorazvoja,

-                    savjete nastavnicima koji se pripremaju da konkurišu za više zvanje,

-                    savjete nastavnicima koji imaju poteškoća u radu.

 

3.      Interesne grupe mogu se formirati na osnovu različitih oblasti za koje postoji interesovanje i čine ih više osoba koje zajedno rade. Na primjer: interaktivne metode u nastavi pojedinih predmeta, razvoj instrumenta za formativno ocjenjivanje itd. Rezultati aktivnosti ovih grupa mogu da budu: materijali za nastavu i učenje, nove nastavne tehnike i metode, ogledni časovi, korelacija itd.

 

4.      Sastanci u školi koji se mogu organizovati kao okrugli stolovi, debate, panel diskusije, poster prezentacije i sl. Mogu biti pozvani i nastavnici iz drugih škola. Na ovim sastancima razmatraju se teme značajne za školu. Međupredmetni pristupi i konkretne aktivnosti u učionici mogu da budu sastavni dio tih aktivnosti.

 

5.      Seminari u školi tj. realizacija različitih programa obuke u skladu sa procjenom potreba i priroritetima u planu profesionalnog razvoja na niovu škole. Programe obuke u školi mogu da realizuju nastavnici treneri i autori programa iz škole, kao i treneri van škole. Obuka može biti organizovana za nastavnike koji predaju isti predmet iz nekoliko susjednih škola. Veoma je efikasna obuka kojoj prisustvuju svi nastavnici, a odnosi se na oblasti kao što su: organizacija rada u učionici, savremene metode nastave i učenja, razvoj kritičkog mišljenja kroz nastavne predmete, korelacija i integracija nastavnih predmeta, međupredmetne teme itd.

 

6.      Otvoreni (ogledni i ugledni) časovi mogu se organizovati na nivou predmetne i razredne nastave, kao i u okviru jedne struke. Međutim, preporučuje se da se takvi časovi izvode na temu koja bi mogla biti interesantna za sve nastavnike ili većinu njih. To su: interaktivne metode u učionici, formativno ocjenjivanje, individualna podrška učenicima, korišćenje ICT u nastavi itd.

 

7.      Akciono istraživanje se može baviti različitim temama. Formiraju se istraživačke grupe, a njihov rad koordinira nastavnik nosilac višeg zvanja, pedagog ili psiholog u školi.

 

8.      Mentorstvo nastavniku pripravniku je proces u kojem nastavnici daju podršku studentu ili nastavniku početniku, kako bi ih uveli u praksu i doprinijeli sticanju određenog iskustva za uspješan završetak studija, odnosno svrsishodan i uspješno okončan pripravnički staž. Mentorski proces pruža mogućnost profesionalnog razvoja i mentoru i mentorisanom i ne mora se odnositi samo na nastavnika pripravnika.

 

9.      Podržavanje individualnog učenja – To je proces tokom kojeg se pojedinac, uz podršku kolege razvija i poboljšava svoj radni učinak. Kolega kao medijator u procesu razmišljanja i donošenja odluka ne iznosi vrednosne sudove, već podržava pojedinca u nalaženju sopstvenih rješenja. Vještine koje su važne za onoga ko podržava individualno učenje kolege su: aktivno slušanje, postavljanje pitanja, davanje povratne informacije i izgrađivanje dobrih odnosa.

 

Principi podržavanja individualnog učenje su: posvećenost pružanju podrške pojedincu, odnos izgrađen na istini, otvorenosti i povjerenju, onaj koji uči sam je odgovoran za svoje rezultate, onaj koji uči uvijek može da postigne više, fokus je na tome što onaj koji uči misli i kakva su mu iskustva, onaj koji uči do najboljih rješenja može doći sam uz odgovarajuću podršku.

 

Aktivnosti profesionalnog razvoja u školi odvijaju se u okviru čerdesetočasovnog radnog vremena nastavnika. Predlažemo da se, na nivou škole, planira PET DANA koji bi isključivo bili posvećeni profesionalnom razvoju u školi. Ove dane treba uskladiti sa kalendarom rada škole, na primjer: dva dana u avgustu, dva dana u januaru i jedan u junu (u periodu kada nema nastave).

 

Tokom dana rad se sastoji iz dva dijela. Prvi dio je zajednička rasprava/razgovor o odabranoj temi (najviše dvije koje je predložio tim za profesionalni razvoj). U drugom dijelu radi se po principu interesnih grupa, na teme koje su predložili nastavnici najmanje 15 dana prije realizacije sastanka.